26. May 2024

Bevar dig vel med urtesynergi

Kosttilskud er tilskud til kosten.  D.v.s. det er ikke medicin men giver naturlige nyttestoffer til at forbedre ernæringen fra kosten.  Hvordan udnyttes de så bedst?

Dr. Richard A. Passwater, USA,  beskriver i sine bøger om antioxidanter og andre biostoffer, at disse har større effekt, når de indgår i  synergi med hinanden og sammenligner dem med et orkester, hvor hvert instrument har sin egen lyd – men når man blander disse lyde sammen opstår en hel symfoni – i en nyttig synergi.  Det danske kosttilskud Life Spice® Vital repræsenterer en sådan synergi, idet der er 31 forskellige urter, krydderurter og rodfrugter med et hav af forskellige biostoffer – heriblandt også antioxidanter som flavonoider, carotenoider m.fl.  Nytteeffekten af disse plantestoffer har været kendt i årtusinder og ved at kombinere gammel traditionel viden med helt nye databaser,  kan man måske bedre forstå, hvorfor så mange urter stadig spiller en stor rolle for bevarelse af sundheden.

Tidligere radiodoktor og nuværende TV-doktor, Carsten Vagn-Hansen nævner i en internetartikel om synergi: “Der er i plantemedicinen mange gode eksempler på synergi, for eksempel det tibetanske urtepræparat Padma 28, hvor 22 forskellige urter tilsammen giver en god virkning på kredsløbet, allergi og måske kræft, eller (det danske, red.)  Life Spice® Vital med 31 forskellige urter og plantestoffer.  Ingen ved, hvilke af stofferne i disse præparater, der virker, men tilsammen har de en god virkning.  Samtidig er det muligt at give de enkelte stoffer i en så lille dosis, at der ikke kan påvises nogen særlige bivirkninger! “

 

De mange urter i Life Spice® Vital, der er blandet efter særlig inspiration fra en amerikansk indianerkvinde og gamle europæiske munke, støtter og plejer stort set hele kroppen – d.v.s. der er en holistisk = en helheds effekt.  F.eks. har artiskok, peberrod, mælkebøtte, cikorierod, lakridsrod, ingefærrod, agerpadderok, mynte, merian, hvidløg, bukkehornsfrø, paprika, løvstikke, persille og brændenælde traditionelt været anvendt til at pleje lever, galdeveje og fordøjelsen af madens proteiner.  De betyder meget for den daglige afgiftning  (detox) og bedre udnyttelse af maden.  Og når man udnytter madens næringsstoffer optimalt, bevarer man sit liv bedre, det siger sig selv!

Samtidigt er en daglig, blid udrensning bedre for kroppen end koncentrerede afgiftningskure.

Når kroppen afgifter, skal affaldsstofferne fragtes ud af systemet via urin og afføring.  Hertil støtter sammentrækkende urter som mælkebøtte, padderok, brændenælde, persille og gul snerre.

Andre effekter på f.eks. tarmens optagelse af jern til røde blodlegemer kommer fra urter som mælkebøtte og brændenælde og skyldes det store jern- og C-vitaminindhold, der er i disse urter.

Luftvejene plejes med urtesynergi fra timian, brændenælde, hyldeblomst, ingefær og lakrids og da iltningen af kroppens celler har afgørende betydning for at bevare musklernes evne til at udvikles i stedet for at afvikles,  spiller den en ligeså stor rolle som næringsoptagelsen.

Musklerne skal jo bære skelettet, så derfor er det vigtigt med næringsstoffer til at styrke knogler og bevare bruskens elasticitet.  Hertil hjælper brændenælde og agerpadderok, som begge indeholder store mængder kiselsyre, hvilket hud, hår og negle også har nytte af.

Uden på skelet og muskler skal huden holdes ved lige og her er urter med kiselsyre og A-vitamin at foretrække.  I Life Spice® Vital er det brændenælde, ager-padderok, havrestrå, gul snerre, morgenfrue og kamilleblomst, der plejer huden særlig godt – og i den ultranærende Nutra-creme, som består af 40% mixtur tilsat optimale vegetabilske fedtstoffer fra kakaosmør, shorea-nød, shea-butter, vindruekerner m.m. vil de sammentrækkende og blødgørende samt fugtbevarende plantestoffer styrke hudens forsvarsevne.

Og sådan kan man jo blive ved med at beskrive urternes utrolige nytteeffekt.  Princippet i Life Spice® Vital er således mere den brede vifte af biostofferne snarere end mængden af hver urt og man kan med sindsro spise 1-3 tabletter hver dag året rundt – bedst midt i måltiderne, da det tager ca. 1 time for tabletten at blive opløst i maven.

Der er en flydende variant af tabletterne, Life Spice® Vital-mixtur – et afkog af urterne med honning og hørfrø og konserveret naturligt med 20% melassespiritus.  Dens tyktflydende konsistens lader den blive lidt længere på slimhinderne, hvor bl.a. mundhulens mange små vener optager plantestofferne og fragter dem rundt via blodbanerne indenfor 20-30 min.  1-3 tskf. svarer til 1-3 tabl. Mixturen tages bedst efter måltider, så mixturen får ro til at sætte sig på slimhinderne på vej til maven.  Da denne er i flydende form, er den lettere at fordøje.

I et projekt i en tandlægeklinik i 2006, testede man selvrapporterede effekt på bl.a.  livskvalitet i 3 grupper med henh. 2 tabletter og 2 tskf. mixtur alene og en kombination af begge.  Der var ens resultater i de to første grupper og en smule bedre resultat i gruppen, der spiste 1 tablet morgen og 1 tskf. mixtur om aftenen.
Selvoplevede resultater fra projekt med Life Spice® Vital og livskvalitet i Institut for Optimal Næring.

Der medvirkede ialt 84 personer i alderen 24-82 år – over en 12 ugers periode med følgende resultat: 40-80% oplevede forbedret kondition, energi, fysisk udholdenhed, bedre fordøjelse, vejrtrækning, humør, appetit, mod, vægttab og bevægelighed.  Udover et par tilfælde med lidt løs mave i begyndelsen, tåltes Life Spice fint af alle.  Uanset personernes fysiske tilstand ved start var der således signifikant øget livskvalitet uanset deltagernes alder.

Kildeangivelse:  Richard A Passwater:  All About Antioxidants: (Avery 1998)

Carsten Vagn-Hansen: Synergi – samvirke og samkraft, (www.vindvind.dk 2003)

Eva Lydeking-Olsen m.fl.: Mit Helbred, 4. 9-13, 2004

Speak Your Mind

*