25. April 2024

Hvorfor lave om på sin mad?

Formålet med at ændre sin kost må primært være at blive mere levende her og nu. Måske er det knapt så interessant at spise for at undgå et eller andet. Hvad giver dig mest liv? Hvad giver dig grundlag for at udfolde dig fysisk, følelsesmæssigt, intellektuelt og spirituelt nu og i tiden fremover?

Det ved videnskaben ikke ret meget om. Den beskæftiger sig langt overvejende med sygdom og umådeligt lidt med, hvad der kan hjælpe os til et levende liv, hvor alle menneskets sider får de bedste betingelser. Men den viden ligger til gengæld gemt i hver enkelt af os. Hvis ikke vi var så bedøvede af forskellige forhold i vores liv, hvis vi havde bevaret vores naturlige sans for at mærke – ja så ville vi stadig kunne sanse, hvad der er godt for os.

Det har ofte vist sig, at de videnskabelige teorier ikke holdt mål i virkelighedens verden. De officielt anerkendte videnskabelige beviser er kommet til kort i forhold til erfaringerne.

 

Lyt til dig selv
Hver især er vi født som unikke personer med hver vore behov og muligheder. Noget af os bliver mødt og accepteret af omverdenen, andet fornemmer vi må gemmes væk – det passer ganske enkelt ikke ind i den familie eller kultur, som vi er født ind i. Følelser, fantasier, biologiske behov og meget mere lader vi falde i søvn.

Andre sider vokser og modnes. Som voksne er vi blevet så vant til at tilpasse os, at vi stadig er tilbøjelige til at følge, hvad omgivelserne synes. Madmæssigt lytter vi derfor mere til, hvad autoriteterne fortæller os, vi skal spise. Og så er det da irriterende, at de hele tiden laver om på tingene, og ikke kan blive enige. Men dybt i mennesket ligger viden om, hvad der passer til netop én selv. Hos nogle er den stuvet længere væk, end den er hos andre.

Flere og flere mennesker har faktisk i deres opvækst lært at lytte til sig selv – og deres individualitet. Den viden kan hentes frem i enhver af os igen. Alle kan vi igen blive vores egen autoritet. Det kræver, at du giver slip på alt det, der bedøver dig. Alt det der bringer dig ud af kontakt: Stimulanser, stress, følelsesmæssig lukning, tro på autoriteter, forurening, overaktivitet, tro på videnskaben, det er alle eksempler på, hvad vi bruger til at holde os ude af kontakt med vores dybere indre.

Danskernes levetid er ikke forbedret i de sidste 15 år i modsætning til de fleste andre lande i Nord-, Vest- og Sydeuropa. Samtidig med at de nyfødte borgere har fået større overlevelsesmuligheder, så får de dele af befolkningen generelt færre år i den anden ende. I kølvandet på den højere levestandard følger velfærdssygdomme som lungekræft, kræft og hjertesygdomme.

Begrebet sundhed fortolkes forskelligt fra kultur til kultur. I den vestlige verden opfattes sundhed primært som et mål for den fysiske krop, der skal være smuk og slank. I Østen er sundhed primært et mål for den spirituelle sjæl, der skal frigøres for begær og ukærlige motiver.

Vi kan ikke gå helt tilbage til stenalderen, men vi kan gå langt. Vi skal ikke glemme det, vi allerede ved, men det vi kan og skal gøre er at styre vores brug af teknologien ind i rette baner. Vi kan sikre os, at den ikke bruges uansvarligt og kortsynet, men tjener miljømæssige og sociale formål, ikke bare økonomiske mål.

Det er op til os selv. Hver for sig kan vi beslutte, at vi ikke vil spise industriens mad, men stille krav både til tilberedningen af maden, og til os selv og på den måde blive mere bevidste om, hvordan vi reagerer på det, vi spiser – det der er godt for en kan være dårligt for en anden – og hvad industrien producerer – er kun til gavn for industrien – ikke for os mennesker.

  • ”Alt hvad du spiser efter atten, tager du på af om natten”.
  • ”Du kan ikke tænke – og handle klart på en dårlig ernæring – men på en ren kost fra en ren verden”.
  • ”Du skal leve i det rette miljø – for din krop – ikke i tobaksos, i en alkoholrus, i en sukkerrus, i en kafferus eller et dårligt parforhold”.
  • ”Maden må tilberedes enkelt, men alligevel bør den være indbydende og appetitvækkende: E.G. White.
  • ”At spise er ingen styrke”. Galla, Etiopia.
  • ”En vane er som et kabel. Vi spinder en tråd på den hver dag, og til slut er den så stærk, at vi ikke kan bryde den”.
  • ”Husk, at hvis en vane skal brydes – skal det være en beslutning i dig selv – og kun dig selv – andre kan ikke beslutte noget for dig”.

Speak Your Mind

*