20. April 2024

Kemi i slik giver hyperaktive og ukoncentrerede børn

Man kan blive tyk og syg af for meget sukker, men de kemiske tilsætningsstoffer i konventionelt slik, chips og sodavand er mere skadelige. Det er især det meget farvestrålende slik, der kan medføre adfærdsforstyrrelser hos børn, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Baggrunden er ny rapport fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet. Rapporten, der er bestilt af Fødevareministeriet, påviser en sammenhæng mellem hyperaktivitet og koncentrationsbesvær hos børn og deres indtag af farve- og konserveringsstoffer.

- Vores studier af den forskning, der er foretaget indenfor emnet, viser, at man sandsynligvis kan fritage sukkeret for nogle af de dårlige egenskaber, det er tillagt. Ikke at sukker på nogen måde er godt. Men det er påvist, at hyperaktivitet særligt optræder hos børn, der har fået sukker i kombination med en række farvestoffer, siger professor Kim Fleischer Michaelsen til Morgenavisen Jyllandsposten.



Økologisk slik er fri for kemi
Lene Midtgaard, medforfatter til bogen ”Familie uden kemi”, mener også, at farvestofferne i slik er værre end sukkeret. Hun advarer især mod azofarvestofferne – også kaldet pangfarver. De er lovlige i EU, men ikke i økologiske produkter.

- Jeg vil på det kraftigste anbefale, at du bruger forsigtighedsprincippet, når du køber slik. Lad være med at købe det farvestrålende, konventionelle slik. Vil du være sikker, så køb det økologiske, tilråder Lene Midtgaard.

Det økologiske slik indeholder kun naturlige smagsstoffer og frugtfarver. Farverne er eksempelvis udvundet fra gulerødder, rødbeder og citroner. Det er blandt andet de naturlige råvarer, som gør det økologiske slik lidt dyrere at producere – til gengæld kan det spises med god samvittighed.

Speak Your Mind

*