29. May 2024

Probiotika kan reducere forkølelse og ‘influenzalignende symptomer hos børn.

Af Stephen Daniells, 30-Jul-2009

Et dagligt tilskud af Lactobacillus og Bifidobacterium stammer kan reducere forekomsten af forkølelse og influenzalignende symptomer hos børn med 50 procent, siger en ny undersøgelse fra Danisco.

En kombination af de to stammer blev knyttet til reduktioner i feber tilfælde med 73 procent, en reduktion i forekomsten af løbende næser med 59 procent,
og fald i forekomsten af hoste med 62 procent, ifølge resultaterne offentliggjort i Pediatrics.

Daglig probiotiske kosttilskud i vintermånederne var en sikker, effektiv måde at reducere episoder med feber, næseflåd og hoste, den samlede varighed af disse symptomer, forekomsten af antibiotika recepter, og antallet af mistede skoledage kendetegnet ved sygdom, skrev forfatterne, ledet af Gregory Leyer fra Institut for Forskning og udvikling for Danisco i Madison.

L acidophilus NCFM alene var effektiv. Der var dog en tendens til en bredere beskyttende effekt med en kombination af L acidophilus NCFM og B lactis Bi-07.

Faktisk, når L. acidophilus NCFM blev brugt alene, blev feber forekomsten formindsket med 53 procent, forekomsten af løbende næser blev reduceret med 28 procent, og forekomsten af hoste faldt med 41 pct.

Ifølge UNICEF lider et globalt gennemsnit på 16 procent af børn under fem år af akutte luftvejsinfektioner.

Undersøgelses detaljer
Leyer og hans medarbejdere fra Tongji University (Shanghai), University of Texas i Houston, og Sprim USA (Frisco) rekrutterede 326 børn i alderen mellem tre og fem i et børnepasnings center i Kina.

Børnene blev randomiseret til en af tre grupper, og modtog to gange om dagen i seks måneder enkelt L. acidophilus NCFM stamme, kombinationen af stammerne, eller placebo.

Ud over reduktionerne i forekomsten af feber, hoste og løbende næser, konstaterede forskerne en reduktion i anvendelsen af antibiotika hos børn med den ene eller anden af probiotiske interventioner, mens disse børn også mistede færre dage børnepasning.

Selv om den reducerede forekomst af antibiotika ordinationer for alle indikationer var bekræftet af en tidligere undersøgelse, er denne undersøgelse den første, der angiver en tendens til mere signifikante resultater med en kombination, versus enkelt stamme preperation, skrev forfatterne.

Varigheden af symptomer blev også reduceret i placebo-grupperne, med et 32 og 48 pct fald observeret hhv i den enkle stamme og kombinations grupper.

I en kommentar til denne mekanisme sagde forskerne, at immun-styrke effekten var den sandsynlige forklaring, fordi talrige undersøgelser med forskellige probiotiske bakterier har vist deres evne til at modulere immunsystemet gennem interaktion med toll-lignende receptorer.

Desuden har de bemærket, at en del af rationalet bag stamme valget for denne undersøgelse lå i stammernes evne til at stimulere celler kaldet dendritiske celler, der spiller en rolle i immunsystemers funktion.

Kilde: Pediatrics
2009, Volume 124: e172-e179
Probiotic virkninger på forkølelse og influenzalignende symptom hyppighed og varighed hos børn
Forfattere: G.J. Leyer, S. Li, M.E Mubasher, C. Reifer, A.C Ouwehand

Speak Your Mind

*