23. July 2024

Probiotika mildner småbørns influenzasymptomer

Niels-Bjørn Albinus
nba@dagensmedicin.dk

Mindre hoste, færre sygedage og reduceret antibiotikaforbrug er resultatet, når børn i tre-fem års alderen får probiotika i influenzasæsonen. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Pediatrics.

Kilde:Pediatrics 2009; 124: 172-179: Probiotic Effects on Cold and Influenza-Like Symptom Incidence and Duration in Children

I en dobeltblindet undersøgelse blev 326 børn fordelt til enten at få placebo eller probiotika to gange dagligt over en periode på seks måneder.
De børn, der fik probiotika, fik enten bare én bakteriestamme, Lactobacillus acidophilus, eller denne i kombination med en anden, Bifidobacterium animalis.
Resultaterne viser, at forekomsten af feber og hoste var henholdsvis 53 og 41 pct. lavere blandt de børn, der havde fået én probiotikastamme, i forhold til dem, der havde fået placebo. Blandt de børn, der havde fået to bakteriestammer, var forekomsten af feber 73 pct. lavere end i placebogruppen, og forekomsten af hoste 62 pct. lavere.

Børn, der fik probiotika, havde også mindre snue, om end forskellen ikke var signifikant. Forbruget af antibiotika var 68 pct. lavere i gruppen, der havde fået én bakteriestamme i forhold til placebogruppen, og 84 pct. lavere i gruppen, der havde fået to bakteriestammer. De børn, der havde fået probiotika, havde desuden signifikant færre sygedage.
Undersøgelsen er finansieret af firmaet Danisco, som bl.a. fremstiller produkter med probiotika.

Speak Your Mind

*