29. May 2024

Uro om P-Piller

Igen uro om p-piller

P-pillerne har gennem mange år været genstand for diskution om deres bivirkninger, med bl.a. at kunne udvikle blodpropper og måske endda øge risikoen for cancer.

En gammel undersøgelse viste at der var et øget behov for B-6-vitamin. B-6-vitamin modvirker de væskeophobninger østrogenerne kan give. Samtidig modvirker B-6-vitamin blodpropper og påvirker den hormonelle balance i positiv retning.

Nu viser ny hollandsk undersøgelse at P-piller, selv de mere moderne P-piller med få birkninger, dræner kroppen for antioxidanterne, og at der er øget tendens til blodprodannelse. Det har forskere fra Albert Einstein College of Medicine i New York kastet lys over. De har påvist, at P-pille brugere har mindre E-vitamin og Q10 i blodet end kvinder, der ikke tager P-piller. Og da P-piller øger dannelsen af østrogen, øges samtidig oxidationen af fedt og behovet for antioxidanter stiger, specielt de fedtopløseliger. E-vitamin og Q10 er som bekendt vigtige antioxidanter. Det kunne betyde, at tilskud ville gøre det meget sikrere at tage dem, hvis man tilfører ekstra B-6-vitamin, E-vitamin og Q10. Disse næringssstoffer modvirker oxidering af blodets fedtstoffer.

Et alvorligt spørgsmål om hvordan det går på længere sigt for de kvinder, der i mange år har taget P-piller, mens de var unge? I al den tid har de haft formindsket indhold i blodet af E-vitamin og Q10. På kort sigt øger det iltningen af blodets fedtstoffer og risikoen for blodprop. Men er der et efterslæb ?

Min anbefaling er at, er man P-pille spiser, bør man spise ekstra tilskud af 50 mg. B-6-vitamin, 30-60 mg. Q-10 og 200-400 mg. naturligt E-vitamin samt underbygge med et godt antioxidantprodukt samt et tilskud af flerumættede fedtsyrer.

Kilde: Vitalrådet

Speak Your Mind

*