23. February 2024

URT! – din helbredende have

URT! – din helbredende have

Af Rikke Goerlich

Udgivet af DR Multimedie

En boganmeldelse af Lene Pors

I forlængelse af de 16 dejlige og informative tv-udsendelser fra DR2, der løb over skærmen hen over sommeren og efteråret i 2006, udsendte DR Multimedie den 15. marts 2007 en bog skrevet af Rikke Goerlich. Bogen informerer om 16 både vilde og kultiverede urter, som Rikke i egenskab af tv-vært fortalte om og bearbejdede fra apoteket i Den gamle By i Århus. Læs om alle de gode effekter og muligheder, der er med: aloe vera, brændenælde, citronmelisse, ginkgo, hvidløg, hyben, hyperikum, kamille, morgenfrue, mælkebøtte, pebermynte, røllike, solbær, solhat og timian.

I hvert kapitel om planterne indgår der en fortælling om planten både før og nu, små anekdoter om forgangne tiders brug og også facts om moderne forskning og viden. Der er anvisning på, hvordan planten kan anvendes både til forebyggelse og lindring af forskellige sygdomme som influenza, forkølelse og depression, og også hvordan de friske planter kan bruges i kulinarisk sammenhæng.

 

Desuden er der opskrifter til, hvordan planterne kan anvendes både ud- og indvortes, til pleje og forskønnelse af kroppen.

 

Foruden den naturmedicinske historie er der lister over urternes aktive indholdsstoffer, over interaktioner og bivirkninger og en mængde gode anbefalinger.

 

Bogen er krydret med flotte fotos både fra apoteket og naturen og desuden med små tegnede vignetter i hjørnerne, der pynter lige så fint i bogen, som de gjorde, da de fløj hen over tv-skærmen. De gør det hele så velkomment og genkendeligt.

 

Hele konteksten i bogen er overskuelig, hver plante har sin farve i indholdsfortegnelsen og på de aktuelle sider. Bogen bygger på sund fornuft, viden og empiri. Den fortæller om et storslået tilbud fra naturen til os, om hvad forskningen har at sige om planternes virkning, og om hvilken gavn og nytte urterne kan give i en ganske almindelig hverdag med mange forskellige gøremål, men også med tid til afslapning. Der er anvisninger på, hvordan urterne implementeres i hverdagen, så det bliver nemt at anvende dem som en helt naturlig ting. En fornem, flot og gennemarbejdet bog med en hyldest til naturen og urternes fremtid.

 

Bogen kan købes på dr.dk/netbutik eller i boghandelen.

 

ISBN 978-87-7680-266-0

Pris: 199,95 kr.

Læs mere på: www. urteskolen.dk

 

Rikke Goerlich har med sin store viden og erfaring inden for urternes verden formået at fortælle levende og omhyggeligt om hver enkelt urt og plante med alle deres gode og helbredende egenskaber. Nu hvor foråret er kommet godt i gang, er der rig mulighed for selv at finde og afprøve ukrudtet og alt det grønne, der pibler op.

Speak Your Mind

*