16. April 2024

Når vi ældes.

Når vi ældes og vores fordøjelse ligeså, kan der opstå problemer med mangel på mavesyre, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer og ændret tarmflora, hvilket er meget udbredt hos ældre og under stress. Tilsammen giver det nedsat evne til at fordøje og optage maden. En af de bedst undersøgte følgevirkninger af for lidt mavesyre, er B-12 vitamin mangel, som forekommer hos omkring 15 % af den ældre befolkning. B-12 -vitaminmangel kan give symptomer, der ligner demens, og undersøgelser af plejehjemsbeboere har vist, at en stor del af de tilsyneladende demente blev hjulpet med tilskud af B-12 vitamin, helst sammen med et tilskud af hele B-komplekset for at understøtte det enkelte B-vitamins effekt og omsætning i kroppen.

Mavesyren er også vigtig for optagelsen af mineraler. Mangel på zink giver nedsat appetit. Man spiser mindre og får dermed også et mindre indtag af zink, hvis optagelse i kroppen yderligere reduceres på grund af den formindskede mavesyreproduktion, så er en ond cirkel startet.

Tilskud af både zink og B-vitamin kan forbedre appetitten og kompenserer for nedsat optagelse af næringsstoffer.

Surt tilbehør til maden som for eksempel rødbeder, syltede agurker og vand med citron, Valleforce, Brottrunk eller Æble-eddike samt bitre urter før måltidet, eksempelvis ensian (Gentiana lutea), som findes i Gastrosan dråber kan fremme mængden af mavesyre, og dermed også fordøjelsen og optimal optagelse af den mad, du spiser.

Ligeledes kan et tilskud af mælkesyrebakterier, også kaldet probiotika eller symbiotica være gavnligt for immunforsvaret og bedre fordøjelse generelt.

Speak Your Mind

*